NL EN
DONEER NU!

Taboe op aanpakken alcoholprobleem 55+

30 mei 2013

Taboe op aanpakken alcoholprobleem 55+ Een landelijke bewustzijnscampagne om het taboe te doorbreken en in een vroeger stadium van dreigende verslaving ingrijpen met korte bewezen effectieve interventies. Dat zijn de belangrijkste adviezen van een commissie van verslavingsdeskundigen om een halt toe te roepen aan het al jaren stijgend aantal ouderen dat een beroep doet op de verslavingszorg.

Vooral op het terrein van alcohol en problematisch medicijngebruik is er de afgelopen tien jaar een forse aanwas van nieuwe cliënten van 55 jaar en ouder; meer dan een verdubbeling. Veel professionals in de eerste lijn, zoals de huisarts, vinden het moeilijk om verslavingsproblemen aan de orde te stellen, met name bij oudere mensen.

Bovendien wordt al op relatief vroege leeftijd (vanaf 55 jaar) iemands alcoholgebruik vergoelijkt onder het motto dat ‘iemand het ondertussen wel verdiend heeft’. Vandaar de aanbeveling om professionals te trainen in het bespreekbaar maken van de problematiek. Meer aandacht in de maatschappij, bijvoorbeeld door een bewustzijnscampagne gericht op deze leeftijdsgroep, kan helpen om het taboe te doorbreken.

Het advies is opgesteld door het Trimbos-instituut en Victas, centrum voor verslavingszorg in Utrecht, in opdracht van de Stichting Resultaten Scoren, kenniscentrum over verslaving. Voorzitter van de commissie is lector verslavingspreventie Rob Bovens, werkzaam bij het Trimbos-instituut en de Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Bron: trimbos.nl.

Factsheet: hier te downloaden.

Laatste nieuws