NL EN
DONEER NU!

D66 wil dat kabinet advies RVS vraagt over leeftijdsgrenzen

27 april 2016

D66 wil dat kabinet advies RVS vraagt over leeftijdsgrenzen Vera Bergkamp (Kamerlid D66), Etienne Buijs en Thomas Heino (deelnemers Route66) vinden dat er een willekeur aan leeftijdsgrenzen in Nederland is. Dat blijkt uit een ingezonden opiniestuk in de NRC. Zij willen dat het kabinet de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) advies vraagt over de hoogte van alle leeftijdsgrenzen in Nederland.

Wat de verhoging van alcoholleeftijd betreft wijzen de briefschrijvers erop dat er sindsdien meer comazuipers in het ziekenhuis belanden. Zij vinden het voorstelbaar dat jongeren door het verbod vaker stiekem zijn gaan experimenteren, met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt dat D66 heel eenzijdig naar de ontwikkeling van het alcoholgebruik onder jongeren kijkt. "Inderdaad is het binge drinken onder jongeren, en dus ook het comadrinken, nog steeds een groot probleem. Jongeren die drinken, drinken veel. Dat is reden tot zorg. Maar Bergkamp c.s. zien de andere, positieve, gevolgen van verhoging van de alcoholleeftijd blijkbaar niet. Zo lijken er minder drinkende jongeren van 15 en 16 jaar te zijn dan vóór de verhoging van de alcoholleeftijd. De startleeftijd stijgt. Ouders zijn strenger geworden. En de drie D66-politici zeggen dat we jongeren serieus moeten nemen, maar hebben het vervolgens niet over het feit dat onlangs uit CBS-onderzoek bleek dat de meeste jongeren de alcoholleeftijd van 18 jaar precies goed vinden."

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws