NL EN
DONEER NU!

Den Helder presenteert nalevingscijfers

10 februari 2015

Den Helder presenteert nalevingscijfers Horecagelegenheden, slijterijen en sportkantines in Den Helder controleren beter op de leeftijd van hun klanten dan hun collega’s in de rest van Nederland. Toch kunnen jongeren van 17 jaar in Den Helder gemakkelijk alcohol kopen. Dat bleek uit een mysteryguestonderzoek, dat eind vorig jaar in Den Helder is gehouden.

Hierbij hebben 17-jarige jongeren onder toezicht van onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP geprobeerd alcohol te kopen bij 24 verkooppunten: supermarkten, cafetaria’s, slijterijen, horecagelegenheden en sportkantines.

In 48% van de gevallen was de naleving correct. Bij een vorig (regionaal) onderzoek was dat nog 46%. Sportkantines en slijterijen deden het het best: daar was het nalevingspercentage 67%. Bij supermarkten lukte het de jongeren in de helft van de gevallen alcohol te kopen. De cafetaria’s echter haalden het gemiddelde behoorlijk naar beneden: bij slechts 1 van de acht zaken hanteerde men de regels goed. De horecagelegenheden scoorden 47% goede naleving.

De overtredingen hadden in dit geval geen gevolgen voor de ondernemers: het ging de gemeente puur om het krijgen van inzicht in het naleefgedrag.

Bron: denhelderactueel.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl