NL EN
DONEER NU!

Tweede Kamer wil einde aan alcohol op afbetaling

8 november 2022

Een verbod op het online afrekenen van alcoholische dranken via apps zoals Klarna en Riverty is aanstaande. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer wil dat digitale slijters stoppen met het aanbieden van 'uitgesteld betalen'.

De oproep van de preventie-organisaties vindt dus gehoor in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang langs de diverse Kamerfracties.

CDA-Kamerlid Anne Kuik is verbolgen dat online slijterijen, onder meer Gall&Gall, Wijnvoordeel.nl en Drankgigant.nl, deze betaalmethode aanbieden. Samen met de PvdA wil zij dit vandaag bespreken met verantwoordelijk staatssecretaris Maarten van Ooijen. "Wij willen weten wat de staatssecretaris gaat doen en of dit direct geregeld kan worden."

Ook ChristenUnie, PvdA en D66 willen dat webshops die alcohol verkopen, stoppen met uitgesteld betalen. "Slijterijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen", zegt D66-Kamerlid Jeanet van der Laan. "Aanbiedingen en 'uitgesteld betalen' maken dat mensen meer impulsaankopen doen", zegt CU-Kamerlid Mirjam Bikker. "Dit is dus slecht nieuws. Je zou hopen dat bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen." Ook PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis spreekt van een "slechte ontwikkeling".

Ook de VVD gaat er vanuit dat Van Ooijen deze betaalmethode kritisch onder de loep neemt. "De VVD is niet tegen het online verkopen van alcohol. Wel heb ik moeite met het buy now pay later-concept waarbij je alcohol op afbetaling kunt bestellen", zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. "Dit kan ervoor zorgen dat mensen later in betalingsproblemen terecht komen. Het lijkt me terecht dat het kabinet hier eens goed naar gaat kijken."

Bron: rtlnieuws.nl.

Update: de vragen zijn niet gekozen voor het Vragenuurtje en zijn nu schriftelijk gesteld (zie onderstaande link).

kamervragen-over-het-uitgesteld-betalen-bij-het-online-afrekenen-van-alcoholische-dranken.docxkamervragen-over-het-uitgesteld-betalen-bij-het-online-afrekenen-van-alcoholische-dranken.docx (15,4 kB)

Laatste nieuws