NL EN
DONEER NU!

Meeste Nederlanders hebben drankgebruik niet veranderd in 1ste coronajaar

6 april 2022

Meeste Nederlanders hebben drankgebruik niet veranderd in 1ste coronajaar De meeste Nederlanders (61-72%) hebben hun alcoholgebruik tijdens het eerste jaar van de coronacrisis niet veranderd t.o.v. vóór de crisis. Dat blijkt uit vragenlijstonderzoek van de RIVM (Corona Gedragsunit) en de GGD’en. Het Trimbos-instituut heeft hierover nu een factsheet gepubliceerd.

Uit de resultaten van dit onderzoek blijkt ook dat een kleine groep mensen (9-16%) (veel) meer alcohol is gaan drinken, terwijl een grotere groep (17-28%) juist (veel) minder alcohol is gaan drinken.

Verder blijkt uit de resultaten dat er bepaalde groepen mensen geïdentificeerd kunnen worden waarbij vaker veranderingen in het alcoholgebruik zijn opgetreden tijdens de coronacrisis t.o.v. vóór de crisis. In het begin van de crisis lijken vrouwen iets vaker (veel) meer alcohol te zijn gaan drinken en mannen iets vaker (veel) minder alcohol, maar over tijd zijn deze verschillen kleiner geworden.

Wat betreft leeftijd valt op dat met het stijgen van de leeftijd er minder vaak gerapporteerd wordt dat er (veel) meer alcohol wordt gedronken. Het drinken van (veel) minder alcohol wordt vaker gerapporteerd door jongeren en jongvolwassenen (16 – 24 jaar).

Ook lijken er verschillen naar opleidingsniveau te zijn. Laagopgeleiden lijken het minst vaak (veel) meer alcohol te zijn gaan drinken tijdens de coronacrisis t.o.v. vóór de crisis. In alle opleidingsniveaus komt (veel) minder alcohol drinken ongeveer even vaak voor.

Ten slotte lijken mensen die negatieve emoties en gevoelens rapporteren vaker (veel) meer alcohol te zijn gaan drinken tijdens de coronacrisis t.o.v. daarvoor, vergeleken met mensen die deze emoties en gevoelens niet rapporteerden. Daarentegen wordt het drinken van (veel) minder alcohol vaker gerapporteerd door mensen met angst.

alcoholgebruik-tijdens-het-eerste-jaar-van-de-coronacrisis-in-nederland.pdfalcoholgebruik-tijdens-het-eerste-jaar-van-de-coronacrisis-in-nederland.pdf (2,65 MB)

Laatste nieuws