NL EN
DONEER NU!

Alcoholverslaving behandelen met hersenstimulatie en cognitieve training?

2 februari 2017

Alcoholverslaving behandelen met hersenstimulatie en cognitieve training? Op 10 februari promoveert Tess den Uyl aan de Universiteit van Amsterdam op een onderzoek naar behandeling van alcoholverslaving.

Zij onderzocht een nieuwe behandeling die hersenstimulatie en cognitieve training (cognitieve bias modificatie, CBM) combineert. Ze liet patiënten plaatjes van alcohol wegduwen met een joystick, terwijl hun hersenen gestimuleerd worden. Het idee was dat door het stimuleren van onderliggende hersengebieden mogelijkerwijs de cognitieve processen waarbij deze gebieden een rol spelen, worden beïnvloed.

Uit het onderzoek dat zij verrichtte bleek echter, alles bij elkaar genomen, dat er geen sterk bewijs gevonden kon worden voor een combinatie van deze specifieke vormen van hersenstimulatie en CBM om alcoholverslaving te behandelen. Toch adviseert de promovenda om de combi-behandeling verder te onderzoeken omdat ze weinig bijwerkingen hebben en het toegankelijke technieken zijn, die bovendien enig potentie laten zien bij het behandelen van verschillende stoornissen. Meer onderzoek is nodig om betere instrumenten te vinden, de onderliggende processen te ontdekken, en de beste toepassing te vinden, om zo uiteindelijk de behandeling van alcoholverslaving te verbeteren.

Bron: uva.nl.

Laatste nieuws