NL EN
DONEER NU!

EPSCO neemt raadsconclusies over alcoholbeleid aan

8 december 2017

EPSCO neemt raadsconclusies over alcoholbeleid aan Vandaag heeft de Raad Werkgelegenheid, Sociaal Beleid, Volksgezondheid en Consumentenzaken (EPSCO) onder voorzitterschap van Estland raadsconclusies aangenomen over 'Cross-border aspects in alcohol policy – tackling harmful use of alcohol'.

De volksgezondheidsministers van de lidstaten (voor Nederland was minister Bruno Bruins aanwezig, op de foto samen met zijn franse collega) roepen in dit document de Commissie op om:
- met een nieuwe Europese alcoholstrategie te komen;
- de Lidstaten te ondersteunen door nieuwe gezamenlijke acties (zogenaamde ‘joint actions’) te faciliteren;
- een nadere studie en evaluatie te laten verrichten naar de huidige regels m.b.t. online advertenties voor alcoholhoudende dranken;
- onderzoek te doen naar grensoverschrijdende aankopen van alcoholhoudende dranken;
- uiterlijk eind 2019 te komen met goede voorstellen m.b.t. etikettering van alcoholhoudende dranken (althans als de zelfreguleringsvoorstellen van de branche onder de maat blijken te zijn).

Uit deze raadsconclusies blijkt duidelijk dat er bij de EU Lidstaten bereidheid is om meer te doen om alcoholgerelateerde schade aan te pakken. Het valt echter te bezien of de Europese Commissie bereid is deze raadsconclusies uit te gaan voeren.

Tijdens de raad benadrukte de Commissie dat een groot aantal (mogelijke) maatregelen om gezondheidsschade van alcoholgebruik terug te dringen op nationaal niveau moeten worden genomen en geen EU-competentie betreft.

council-conclusions-on-cross-border-aspects-in-alcohol-policy--tackling-harmful-use-of-alcohol-.pdfcouncil-conclusions-on-cross-border-aspects-in-alcohol-policy--tackling-harmful-use-of-alcohol-.pdf (370 kB)

Laatste nieuws