NL EN
DONEER NU!

Heineken heeft last onder dwangsom uiteindelijk niet hoeven te betalen

20 mei 2023

Hoewel dat wettelijk verboden was, ging Heineken ook na 1 april door met het produceren van bierblikjes zonder statiegeld. De brouwer kreeg van de Inspectie Leefomgeving en Transport een last onder dwangsom. Die hoefde uiteindelijk niet betaald te worden. Dat blijkt uit een reconstructie van de affaire in het Algemeen Dagblad.

In die last onder dwangsom, die 15 cent per blikje bedroeg, heeft Heineken namelijk tot Tweede Paasdag de tijd gekregen om de overtreding (vullen van blikjes zonder statiegeld) ongedaan te maken. Daar slaagt het bedrijf in. Eerder beschreef Heineken het overstappen op statiegeldblikjes als een ‘heel complexe’ situatie. Na het opleggen van een dwangsom blijkt het in een paar dagen gepiept.

Heineken is echter nog niet uit de problemen. Recycling Netwerk Benelux heeft namelijk aangifte gedaan tegen Heineken. De lobbyclub, die zes jaar lang ijverde voor het nieuwe statiegeldsysteem, beschuldigt Heineken van overtreding van de Wet op de economische delicten. Volgens de aangifte vertoonde Heineken ‘zeer calculerend gedrag’ en heeft het bedrijf de eigen belangen laten prevaleren boven die van de maatschappij.

Die aangifte is nu in onderzoek bij het Openbaar Ministerie.

Bronnen: ad.nl en limburger.nl.

Laatste nieuws