NL EN
DONEER NU!

1 op de 10 volwassenen wil minder alcohol drinken

20 april 2023

Van de volwassenen die weleens alcohol drinken zegt 10% dat zij minder zouden willen drinken. Naarmate mensen meer drinken, willen ze vaker minderen: van degenen die 1 tot maximaal 7 glazen per week drinken, geeft 6% aan minder te willen drinken. Van de mensen die 14 glazen alcohol of meer per week drinken zegt 36% dit. Dit blijkt uit het onderzoek Belevingen 2022 van het CBS.

De meerderheid van de volwassen drinkers geeft overigens aan het alcoholgebruik niet te willen minderen: 29% zegt dat zij geen moeite hebben met het eigen alcoholgebruik, 61% vindt dat ze al weinig alcohol drinken.

Ongeveer 20% van de volwassenen denkt dat het (zeer) schadelijk is om af en toe meer dan één glas alcohol te drinken; 55% denkt dat het (zeer) schadelijk is als je dit elke dag doet. Ruim 80% denkt dat het (zeer) schadelijk is om wekelijks vijf of meer glazen alcohol op één dag te drinken.

Ruim 40% van de volwassenen die geen alcohol drinken, doet dit omdat zij het niet lekker vinden. Ongeveer 25% drinkt niet omdat het ongezond is. Geen alcohol drinken om niet aangeschoten of dronken te willen zijn, of er niet tegen kunnen, worden elk door ruim 15% van de niet-drinkers genoemd. Fitheid en gezondheidsrisico’s zijn voor ruim 10% een reden om niet te drinken. Afvallen is de minst genoemde reden.

Drie kwart van de volwassenen die alcohol drinken, doet dit omdat ze het lekker vinden. Drinken omdat het gezellig is, is ook een veelgenoemde reden. 10% drinkt alcohol omdat het hen losser maakt op feestjes.

Bron: cbs.nl.

Laatste nieuws