NL EN
DONEER NU!

NEMESIS: 5,4% volwassenen had alcoholstoornis afgelopen jaar, 12,8% ooit in het leven

1 december 2022

NEMESIS: 5,4% volwassenen had alcoholstoornis afgelopen jaar, 12,8% ooit in het leven Ruim een kwart van de volwassen Nederlanders (26%) heeft in het afgelopen jaar een psychische aandoening gehad. Dat zijn 3,3 miljoen mensen. Twaalf jaar geleden ging het om 18% van de volwassenen. Dat blijkt uit het langlopende landelijke NEMESIS onderzoek van het Trimbos-instituut.

In de afgelopen 12 maanden had 15% van de Nederlanders (18 tot 75 jaar) een angststoornis, 10% een depressieve stoornis, 5,4% een stoornis in het gebruik van alcohol, 2,3% in het gebruik van drugs en 1,3% in het gebruik van cannabis. Daarnaast had 3,2% ADHD.

Bij een stoornis in middelengebruik gaat het om de gevolgen die mensen ervaren door het gebruik van alcohol of drugs/cannabis. Denk daarbij aan controleverlies en verminderd functioneren zoals tekortschieten op werk, tijdens studie of thuis.

Psychische aandoeningen kwamen ook vaak samen voor. Van de mensen met een psychische aandoening had bijna de helft (42%) twee of meer psychische aandoeningen in de afgelopen 12 maanden. Vooral jongvolwassenen (jonger dan 35 jaar), alleenstaanden, werklozen en arbeidsongeschikten, mensen met een lager inkomen en mensen die in een stad wonen hebben vaker een psychische aandoening.

Beperken we ons niet alleen tot de laatste 12 maanden, dan zien we dat bijna de helft van de Nederlandse volwassenen (48%) ooit in het leven een psychische aandoening heeft gehad. Uitgesplitst naar de verschillende hoofdgroepen zijn de cijfers als volgt: 29% voor angststoornissen, 28% voor stemmingsstoornissen, 12,8% voor alcoholstoornis, 6,6% voor drugs stoornis en 3,9% voor cannabis stoornis. Van de volwassenen heeft 3,6% ADHD in de kindertijd gehad

Bronnen: trimbos.nl en trimbos.nl.

Laatste nieuws