NL EN
DONEER NU!

Minderjarigen kunnen makkelijk alcohol kopen in Amstelveen

25 oktober 2018

Minderjarigen kunnen makkelijk alcohol kopen in Amstelveen Jongeren onder de 18 jaar kunnen zonder al te veel problemen alcohol kopen in Amstelveen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 40% van de supermarkten en slijterijen zich houdt aan de wettelijke leeftijdsgrens.

Burgemeester en wethouders (b en w) van Amstelveen hebben vandaag in een brief aan de gemeenteraad de resultaten van een onderzoek van de Universiteit Twente in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP bekend gemaakt. Bij dit onderzoek zijn zogenoemde mysteryshoppers van 17 jaar ingezet om controles bij de supermarkten en slijterijen uit te kunnen voeren.

Vervolgens bleek dat veel te weinig verkoopmedewerkers aan de alcohol kopende jongeren vroegen om hun identiteitsbewijs te laten zien. Slechts bij 28 van de 76 pogingen waren de mysteryshoppers niet in staat om alcohol kopen en werden de regels correct nageleefd. Het nalevingspercentage van de leeftijdsgrens bij supermarkten was 38,5% en bij slijterijen slechts 33,3%. Landelijk lagen de percentages in 2016 een stuk hoger.

Bij de slijterijen en supermarkten die zich niet aan de regels hebben gehouden, zullen begin 2019 hercontroles worden uitgevoerd. Als er geen verbetering is opgetreden, zullen er boetes worden uitgedeeld.

Bron: amstelveensz.nl.

raadsbrief-amstelveen-naleving-alcohol-met-i-bijlage.pdfraadsbrief-amstelveen-naleving-alcohol-met-i-bijlage.pdf (1,09 MB)

Laatste nieuws