NL EN
DONEER NU!

Halsema wil bevoegdheden om louche winkels aan te pakken

13 november 2018

Halsema wil bevoegdheden om louche winkels aan te pakken Via een verregaande uitbreiding van haar bevoegdheden wil burgemeester Femke Halsema verdachte winkelbranches en overlastgebieden aanpakken. Zij heeft de gemeenteraad gevraagd haar de bevoegdheid te geven om straten met louche winkels en hele branches een vergunningsplicht op te leggen.

Een concrete lijst met branches die in aanmerking zullen komen voor een vergunningsplicht heeft Halsema nog niet. Op het stadhuis worden spyshops, massagesalons en souvenir­winkels genoemd. Ook een deel van de hotelbranche is in beeld. Nu geldt in Amsterdam al een permanente vergunningsplicht voor de horeca, coffeeshops, gokbedrijven en de prostitutiebranche.

In Tilburg en Rotterdam is een vergunningsplicht ingevoerd voor autoverhuurbedrijven, een branche die ten dienste stond van criminelen. De gemeente 's-Hertogenbosch wil de kappersbranche vergunningplichtig maken, na een ongewoon grote stijging van het aantal kappers. In West-Brabant wordt ook gekeken naar manicuresalons en zonnebankstudio's, die overal de deuren openen, maar in de praktijk nauwelijks klanten hebben.

Criminele geldstromen hoeven niet het enige motief te zijn; er kan ook worden ingegrepen bij de minisupermarkten in het centrum, die veel alcohol verkopen en bron zijn van veel overlast. Door een vergunningsplicht kunnen deze ondernemers beperkingen worden opgelegd, bijvoorbeeld dat ze na een bepaald tijdstip geen alcohol meer mogen verkopen.

Bron: parool.nl.

Laatste nieuws