NL EN
DONEER NU!

80% minderjarige Brabantse jongeren drinkt

20 december 2023

Sinds 1 januari 2014 is 'NIX18' de norm. Maar is dit in de praktijk ook het geval? Omroep Brabant zocht het uit en vroeg ruim 1.300 Brabantse jongeren naar hun alcoholgebruik. Verspreid over de hele provincie, van Hank tot Boxmeer, vulden jongeren van 13 tot en met 23 jaar de vragenlijst in.

Hieruit blijkt dat 80% van de minderjarigen aangeeft zwak-alcoholhoudende drank te drinken, 74% drinkt sterke drank.

De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met het drinken van een wijntje of biertje is 14,8 jaar. Deze leeftijd ligt dus ver onder de achttien jaar. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren aangeven te beginnen met sterke drank ligt iets hoger, op gemiddeld 15,4 jaar.

Bijna alle minderjarige jongens die drinken geven aan dat ze bier drinken (97%), drinkende meiden geven aan meer van mixdrankjes te houden (90%).

Uit het onderzoek blijkt verder dat meiden eerder aan sterke drank beginnen. 93% van de meiden gaf aan vóór hun achttiende te zijn begonnen met sterke drank. Bij de jongens ligt dit percentage lager (77%). Dit is deels te verklaren, omdat meiden meer mixdrankjes drinken dan jongens. Zowel meiden als jongens drinken veel shotjes, die vaak ook een hoog alcoholpercentage hebben.

Als we naar de minderjarige jongeren kijken die alcohol drinken, zien we dat een groot deel van hen aangeeft te drinken in een café, kroeg of club (68%) en op festivals en evenementen (72%), terwijl zij daar nog geen drank mee zouden mogen krijgen.

Bron: omroepbrabant.nl.

Laatste nieuws