NL EN
DONEER NU!

Wijnbranche boos over aanvullende eisen etiketten

27 november 2023

Wijnbranche boos over aanvullende eisen etiketten Op 8 december treedt de nieuwe EU-verordening rond etikettering van wijn in werking. Deze week publiceerde de Europese Commissie een Q&A m.b.t. deze regelgeving. In dit document stonden verduidelijkingen die door de wijnbranche worden geïnterpreteerd als aanvullende eisen.

De nieuwe EU-verordening verplicht wijnproducenten plaatsing van een lijst met ingrediënten en de voedingswaarde op elke fles. Dit mag ook off-label, dus middels een machineleesbare weblink of een QR-code. Een uitzondering geldt voor de calorische waarde. Die moet óp de fles.

Uit de Q&A van de Europese Commissie blijkt nu dat producenten duidelijk moeten aangeven dat de QR-code linkt naar de lijst met ingrediënten. Toegevoegd moet worden het woord: 'ingredients'. Een simpele 'i' (zoals op bijgaande fles) mag niet.

De wijnbranche is boos. Er zijn al miljoenen etiketten gedrukt en nu dit. Diverse Europese wijnlanden hebben inmiddels de Europese Commissie laten weten teleurgesteld te zijn. Het ziet er echter niet naar uit dat de Europese Commissie terugkomt op de aanvullende eisen.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en andere gezondheidsorganisaties hebben al eerder laten weten dat zij off-label voedselinformatie zeer onwenselijk vinden. Een QR-code met het woord 'ingredients' is beter dan met de letter 'i', maar het blijft allemaal absoluut niet transparant. Bovendien willen de gezondheidsorganisaties op het etiket ook opvallende gezondheidswaarschuwingen over bijv. alcohol en zwangerschap, alcohol en kanker, alcohol en leverziekten en rijden onder invloed.

Bron: vinetur.com.

vragen-en-antwoorden-over-wijnetikettering.pdfvragen-en-antwoorden-over-wijnetikettering.pdf (600 kB)

Laatste nieuws