NL EN
DONEER NU!

Vrouwen, alcoholgebruik en kanker

16 augustus 2023

De Million Women Study is een prospectief onderzoek dat in 1998 werd gestart, waaraan vrouwen deelnemen die 66 Engelse en Schotse gezondheidscentra bezoeken voor borstkankerscreening. Recent is in BMC Cancer een onderzoek verschenen naar de relatie tussen alcoholgebruik en de 21 meest voorkomende soorten kanker.

De 795.121 deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 56 jaar bij de start van het onderzoek. 92% van de deelnemers consumeerde minder dan de in het Verenigd Koninkrijk aanbevolen limiet. De gemiddelde inname was 53,6 gram alcohol per week.

De vrouwen werden gedurende gemiddeld 16,9 jaar gevolgd, waarbij 140.203 nieuwe gevallen van kanker naar voren kwamen. In het onderzoek werd gezocht naar correlaties tussen alcoholinname en specifieke kankerrisico's.

Uit het onderzoek blijkt dat matige alcoholconsumptie het risico op bepaalde vormen van kanker aanzienlijk verhoogde, zoals die aan de mondholte, keelholte, strottenhoofd, slokdarm, borst-, darmen en alvleesklier. Matig drinken verminderde het risico op schildklierkanker, niercelcarcinoom, non-Hodgkin-lymfoom en de ziekte van Kahler.

Roken versterkte de alcoholgerelateerde kankerrisico's, vooral kanker van de bovenste luchtwegen. De Body Mass Index en het gebruik van hormonen tegen menopauzeklachten hadden geen significante invloed op de kankerrisico's die verband houden met alcoholgebruik.

De bevindingen van het onderzoek komen overeen met eerdere studies door Intrernational Agency for Research on Cancer en het World Cancer Research Fund voor wat betreft het risico op alcoholgerelateerde kankers aan de mondholte, keelholte, strottenhoofd en colorectale kanker. Uit het onderzoek bleek geen significant verband tussen matige alcoholconsumptie en leverkanker. Dit zou verband kunnen houden met de matige alcoholconsumptie die kenmerkend is voor vrouwen in dit cohort.

Bovendien onderzocht de huidige studie de interactie tussen alcohol en roken, waaruit bleek dat de schadelijke effecten van alcohol voornamelijk werden waargenomen bij zware rokers, wat erop wijst dat alcohol de nadelige effecten van roken verergert.

Floud, S., Hermon, C., Simpson, R.F. et al. Alcohol consumption and cancer incidence in women: interaction with smoking, body mass index and menopausal hormone therapy. BMC Cancer 23 (2023) 1, 758.
https://doi.org/10.1186/s12885-023-11184-8

Bron: springer.com.

Laatste nieuws