NL EN
DONEER NU!

Proef mengvormen winkels en horeca in Venray

25 mei 2017

In het winkelcentrum van Venray gaat vanaf 1 juli een proef van start om mengvormen van winkels en horeca toe te staan. Een slijterij kan een proeverij organiseren, een winkel mag alcohol schenken of een horecazaak flessen wijn verkopen. Dit wordt ook wel blurring genoemd. Winkels waar veel kinderen komen, zoals kindermodezaken, supermarkten en speelgoedwinkels mogen niet meedoen aan de proef die twee jaar duurt.

Mengvormen van winkels en horeca zijn, althans als het gaat om alcoholhoudende dranken, verboden op grond van de Drank- en Horecawet. Het afgelopen jaar is – ondanks dit verbod – in zo’n 35 à 40 gemeenten in Nederland een pilot gehouden om met mengvormen te experimenteren. De organisatie van die pilot was in handen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Zowel de SlijtersUnie als het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP zijn tegen veel gemeenten die deelnamen aan de VNG blurring-pilot juridische procedures gestart om een stokje te steken voor deze lokale proeven. In vrijwel alle gevallen hebben zij die procedures gewonnen, in die zin dat de mengvormen werden beëindigd, ook al moest daar soms de rechter aan te pas komen. Staatssecretaris Martin van Rijn en minister Plasterk lieten weten tégen mengvormen van horeca en winkel te zijn. Koninklijke Horeca Nederland, Detailhandel Nederland en een tiental gezondheidsorganisaties lieten eveneens weten tegen blurren met alcohol te zijn. Het is dus zeer opmerkelijk dat Venray een pilot aankondigt. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP besluit op korte termijn of zij bezwaar gaat maken.

Bron eerste alinea: peelenmaasvenray.nl.

Opmerking: In de oorspronkelijke versie van dit artikel stond abusievelijk dat Venray onderdeel is van de gemeente Peel en Maas. Wij betreuren deze fout.

Laatste nieuws