NL EN
DONEER NU!

RTL: meeste jongeren mogen thuis niet drinken

7 mei 2016

De meeste jongeren van 14 tot en met 17 jaar mogen thuis niet drinken van hun ouders. Van de 14-jarigen mag 87% niet drinken, van de 16-jarigen 46% niet. Als het kind thuis een feestje geeft mag 89% van de 14-jarigen en 59% van de 16-jarigen niet drinken. Dat blijkt uit onderzoek van DVJ Insights onder 1.000 ouders met kinderen in de leeftijd van 14 tot en met 17 jaar, in opdracht van RTL Nieuws.

Veel ouders worstelen nog met de nieuwe leeftijdsgrens van 18 jaar. In een kwart van de gezinnen levert het wel of niet mogen drinken van alcohol irritaties of ruzies op. 42% van de ouders zegt dan ook het (enigszins) eens te zijn met de stelling dat de leeftijdsgrens voor bier, wijn en mixdranken weer omlaag mag. Vooral moeders zijn voor een verlaging van de leeftijdsgrens. Voor sterke drank moet het wel 18 jaar blijven, vindt 70% van de ouders.

Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP geven de cijfers een positief beeld. "Je ziet dat 60% van de jongeren thuis niet drinkt en een nog groter deel niet op feestjes. Dat betekent dat het in veel gezinnen niet meer zo gewoon is dat er door pubers gedronken wordt."

Bron: rtlnieuws.nl.

tabellen-rtl---alcohol-onder-jongeren-2.xlsxtabellen-rtl---alcohol-onder-jongeren-2.xlsx (63,8 kB)

Laatste nieuws