NL EN
DONEER NU!

Gerechtshof: 9% btw op bier en wijn tijdens pauze theater

4 oktober 2023

Drie Brabantse theaters mogen van het gerechtshof in Den Bosch alcoholhoudende pauzedrankjes van laag btw-tarief voorzien. Een uitspraak die landelijk voor alle theaters kan doorwerken.

Veel theaters bieden een all-in pakket, met de voorstelling (waarvoor het lage btw tarief geldt), administratiekosten, garderobe en pauzedrankje. Bezoekers nemen halverwege de voorstelling een drankje dat klaarstaat en hoeven dat niet apart af te rekenen. Wie geen pauzedrankje consumeert, betaalt dezelfde prijs. Moet over de bier en wijn die dan wordt geschonken 21% of 9% btw gerekend worden?

Het gerechtshof is van oordeel dat het in dit geval gaat om het leveren van één enkele ondeelbare economische prestatie. Als je geen theater­kaartje hebt, kun je ook niet komen drinken. De deur gaat op slot. Omdat het drankje ondersteunend is aan de voorstelling en geen product op zich is, is het btw tarief van de hoofdprestatie (9%) van toepassing.

De afgelopen jaren oordeelde de rechtbank in Breda in de drie aangespannen zaken in het nadeel van de theaters. In hoger beroep heeft het gerechtshof nu 100% anders geoordeeld.

De Belastingdienst kan de zaak nog aanhangig maken bij de Hoge Raad, mocht het Amsterdamse gerechtshof in een nog lopende zaak in Noord-Holland anders oordelen.

Bronnen: rechtspraak.nl en bndestem.nl.

Laatste nieuws