NL EN
DONEER NU!

Fake ID’s gebruiken komt veel voor onder minderjarigen

10 mei 2019

Veel minderjarigen gebruiken fake ID's. Dat blijkt uit een vragenlijst die NOS Stories verspreidde via Instagram. Die redactie van de NOS bereikt veel middelbare scholieren. Bijna de helft van ruim 5.500 jongeren antwoordde 'ja' op de vraag of ze weleens een fake ID gebruikten.

Soms wordt een ID-kaart geleend van een oudere broer of zus, soms wordt een valse ID geregeld waarop de geboortedatum is aangepast. Zo'n fake ID kan worden geknutseld, maar er zijn ook mensen die dat voor je doen, soms zelfs voor maar een tientje.

NOS Stories sprak met bijna twintig clubs en beveiligingsexperts en die zeggen dat ze vooral de vals gebruikte ID's voorbij zien komen, echte pasjes dus die geleend zijn.

Uit navraag van NOS Stories blijkt dat de politie vorig jaar 673 mensen met een fake ID tijdens het uitgaan tegenkwam. De politie gaat ervan uit dat dat mensen waren onder de 18. Verder werden 286 jongeren vanwege identiteitsfraude voor een straf naar Halt gestuurd. Ook deze gevallen waren vooral tijdens het uitgaan, zeggen ze bij Halt.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws