NL EN
DONEER NU!

Eurocare en EPHA roepen EC op gezondheid te laten prevaleren boven bedrijfsbelangen

20 november 2013

Eurocare en EPHA roepen EC op gezondheid te laten prevaleren boven bedrijfsbelangen Eurocare en EPHA hebben vandaag in een verklaring gereageerd op de misleidende reactie van de alcoholindustrie op het vertrek van enkele preventieorganisaties uit het Alcohol & Health Forum. Zij gaan ervan uit dat als de Europese Commissie niet bereid blijkt om de gezondheid van EU-burgers te laten prevaleren boven de economische belangen van een paar krachtige commerciële bedrijven, meer preventieorganisaties “met hun voeten zullen gaan stemmen”.

Nadat bekend werd dat een aantal preventieorganisaties – leden van Eurocare en de European Public Health Alliance (EPHA) - zich hebben teruggetrokken uit het Europese Alcohol & Health Forum hebben vertegenwoordigers van de alcoholindustrie een onjuist beeld geschetst van de argumenten van deze preventieorganisaties om het Alcohol & Health Forum te verlaten.

Eurocare en de EPHA maken zich zorgen over het feit dat de Europese Commissie afhankelijk lijkt te zijn van het belanghebbend bedrijfsleven en hun zelfreguleringsinitiatieven. De Europese Commissie is in een moeilijke positie gekomen omdat zij de tegengestelde belangen van de deelnemers aan het Forum probeert te verenigen. Het belanghebbend bedrijfsleven streeft naar hogere beurswaarden van hun bedrijven en meer omzet, de gezondheidsorganisaties naar beperking van de alcoholschade en meer gezondheidswinst.

Zowel op het tabaks- als op het alcoholdossier hebben de vrijwillige initiatieven van het bedrijfsleven weinig gezondheidswinst opgeleverd. De frustratie hierover was de achtergrond van het vertrek van de preventieorganisaties uit het Alcohol & Health Forum. In plaats van deze organisaties aan te vallen, zou de alcoholindustrie moeten kijken naar haar eigen initiatieven ter vermindering van alcoholschade.

joint_eurocare_epha_press_statement.pdfjoint_eurocare_epha_press_statement.pdf (119 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl