NL EN
DONEER NU!

Rapport over alcohol en drugs op de werkvloer

16 september 2024

In een debat van de Commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid circa 2 jaar terug is door de toenmalige staatssecretaris Sociale Zaken en Werkgelegenheid toegezegd een verdiepend onderzoek uit te laten voeren naar alcohol en drugs op de werkvloer. Panteia is daartoe opdracht verleend. De resultaten zijn thans gereed en door de huidige staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het doel van dit onderzoek was nagaan of het onder invloed zijn van alcohol en drugs op de werkvloer voor veiligheidsproblemen zorgt. En of alcohol- en drugstesten (AD-testen)bijdragen aan het verhogen van de veiligheid op de werkvloer.

De belangrijkste 7 constateringen van het onderzoek zijn de volgende:
1. Werkgevers in uiteenlopende sectoren geven aan dat een relatief klein deel van de medewerkers mogelijk onder invloed was van alcohol of drugs. De gevonden percentages worden door experts overigens beoordeeld als ‘niet weinig’.
2. Vooral grotere werkgevers rapporteren ervaring met alcohol en drugs bij werknemers, en met name werkgevers die gebruikmaken van tijdelijke inhuur.
3. Hoewel het aantal schade- of letselincidenten beperkt is, heeft alcohol- en drugsgebruik belangrijke negatieve effecten op verzuim, op de werksfeer en samenwerking. Verder leidt het tot een verhoogd gevoel van onveiligheid.
4. Veiligheidsproblemen door alcohol en drugs zijn zeer beperkt. Het gaat om een gering aantal incidenten waarbij werkgevers en collega’s een direct verband vermoeden tussen werkzaam zijn onder invloed van alcohol of drugs en veiligheidsproblemen.
5. Bij het voeren van het alcohol- en drugsbeleid (AD-beleid) is ruimte voor verbetering: het actiever uitdragen van het beleid ligt voor de hand.
6. Werkgevers zijn verdeeld over de wenselijkheid van het inzetten van AD-testen. Er is beperkt draagvlak voor het invoeren van testen. Werkgevers vinden dat testen alleen in een breder beleid mogen worden ingezet.
7. Er is geen sluitend bewijs dat testen op alcohol en drugs veiligheidswinst oplevert. Voor de meeste organisaties zal het om geen of minimale veiligheidswinst gaan. De roep om preventief te testen is wel hoorbaar bij bedrijven die gebruik maken van tijdelijk inhuurpersoneel. Een onderscheid maken in het testbeleid tussen personeel dat wordt ingehuurd en ander personeel lijkt echter niet wenselijk en wettelijk niet mogelijk.

Naar aanleiding van het rapport zal Nobel het Trimbos Instituut opdracht verlenen de bestaande ‘Handreiking ADM-beleid’ te updaten. Een beleidsreactie op de overige punten van het rapport volgt de eerste helft van 2025.

Bron: tweedekamer.nl.

alcohol-en-drugs-op-de-werkvloer.-onderzoek-naar-ervaringen-van-werkgevers-en-werkenden-en-het-beleid-van-werkgevers.pdfalcohol-en-drugs-op-de-werkvloer.-onderzoek-naar-ervaringen-van-werkgevers-en-werkenden-en-het-beleid-van-werkgevers.pdf (1,57 MB)

Laatste nieuws