NL EN
DONEER NU!

Verslavingszorg wil dat stille verslaafden rechtstreeks mogen aankloppen

5 april 2020

Ongeveer 2 miljoen mensen in Nederland hebben een verslavingsprobleem, zegt Verslavingskunde Nederland. Bij ongeveer een kwart van hen gaat het om alcohol. Velen zijn ’stille verslaafden’, die naar de buitenwereld nog de schijn weten op te houden dat ze een normaal leven leiden.

“Maar door de coronacrisis kunnen ze eerder op het punt komen dat ze vastlopen. Dat ze vaker naar de fles grijpen, dat de spanningen thuis flink oplopen.” Hun familieleden zijn de eersten die de gevolgen merken. “Maar naasten kunnen de problemen ook heel lang volhouden, want ze willen mensen niet in de steek laten. Ze vinden het moeilijk om iemand er steeds mee te confronteren of om een grens te trekken”, zegt een woordvoerster van Verslavingskunde Nederland. Terwijl juist dat soms nodig is.

Om daadwerkelijk hulp te kunnen krijgen, moeten verslaafden worden doorverwezen door de huisarts, maar die heeft het in deze tijd heel druk met coronapatiënten. De drempel is hoger geworden. De sector is in gesprek met de overheid en de verzekeraars over een tijdelijke uitzondering, waarbij mensen zonder doorverwijzing rechtstreeks bij de verslavingszorg kunnen aankloppen.

Bron: msn.com.

Laatste nieuws