NL EN
DONEER NU!

Kritiek op Iers wetsvoorstel voor latere sluitingstijden

12 maart 2024

Het Ierse kabinet komt binnenkort met een wetsvoorstel dat de sluitingstijden van alle bars/restaurants verlengt van 23:30 uur tot 00:30 uur, nóg latere sluitingstijden tot 02:30 uur vergemakkelijkt en de sluitingstijden van nachtclubs uitbreidt tot 06:00 uur. Verder komen er nieuwe vergunningen voor culturele voorzieningen. Dit allemaal onder het mom van het versterken van de nachtelijke economie.

Het voorstel van het Ierse kabinet om de sluitingstijden van de horeca met 1 uur te verlengen zal volgens alcoholdeskundige Sheila Gilheany een toename betekenen van 16% van de alcoholgerelateerde criminaliteit, van 30% van de verkeersongevallen op het platteland en van 34% van alcoholgerelateerde verwondingen.

Volgens Gilheany ging het de laatste tijd beter met de alcoholproblematiek in Ierland. Dit wetsvoorstel vormt echter, vindt zij, een bedreiging voor deze vooruitgang. Ook de Road Safety Authority (RSA) heeft haar zorgen geuit richting het Ierse kabinet. Zij hebben gevraagd het wetsvoorstel te onderwerpen aan een gezondheidstoets. Deze oproep om nader effectonderzoek wordt gesteund door de voormalige minister van Justitie. Eerder hadden 75 organisaties daarom al in een open brief verzocht.

Bronnen: irishexaminer.com, alcoholireland.ie, ias.org.uk en irishexaminer.com.

Kritiek op Iers wetsvoorstel voor latere sluitingstijden

Laatste nieuws