NL EN
DONEER NU!

Verklaring EUFASD Alliance en STAP over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap

2 april 2014

Verklaring EUFASD Alliance en STAP over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap De European FASD Alliance en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP hebben een verklaring opgesteld over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Dit naar aanleiding van een rechtszaak voor het Britse Hof van Beroep waarbij een moeder werd beschuldigd van het beschadigen van de hersenen van haar kind doordat zij alcohol had gedronken tijdens de zwangerschap.

EUFASD Alliance en STAP geven in hun verklaring aan geen voorstander te zijn van het straffen van vrouwen die drinken als ze zwanger zijn. Dat zijn in hun ogen geen slechte moeders die moedwillig hun kinderen mishandelen.
Er zijn immers veel redenen waarom vrouwen drinken tijdens de zwangerschap:
1. Ze weten niet dat ze zwanger zijn. Veel zwangerschappen zijn ongepland en sommige zwangerschappen worden in de eerste maanden niet opgemerkt.
2. Ondanks het advies van deskundigen om niet te drinken tijdens de zwangerschap krijgen veel vrouwen van hun dokters te horen dat een drankje zo nu en dan geen kwaad kan.
3. Vrouwen worden ook in verwarring gebracht door de berichten in de pers en op internet. Naast artikelen waarin staat dat drinken tijdens de zwangerschap slecht is, zijn er óók artikelen te vinden waarin geschreven wordt dat alcohol positieve gezondheidseffecten heeft.
4. Er zijn ook vrouwen die drinken tijdens de zwangerschap omdat ze alcoholverslaafd zijn. EUFASD Alliance en STAP vinden dat deze vrouwen professionele hulp geboden moet worden. Als drinken tijdens de zwangerschap strafbaar wordt, zullen deze vrouwen eerder hun alcoholgebruik gaan verbergen, dan hulp gaan zoeken.
5. Vrouwen kunnen sociale druk voelen te blijven drinken. Dit deels omdat alcoholreclame-uitingen laten zien dat alcoholgebruik geassocieerd is met het maken van plezier en een prettige omgang met vrienden.

Als vrouwen die drinken tijdens de zwangerschap gestraft worden, is de kans kleiner dat hun kinderen hulp krijgen, volgens EUFASD Alliance en STAP. Vrouwen zullen immers niet naar de hulpverlening gaan omdat ze niet durven toe te geven gedronken te hebben tijdens de zwangerschap. Artsen zullen minder snel de diagnose Foetaal Alcohol Syndroom stellen omdat de moeders dan strafvervolging riskeren. En dat betekent weer dat hun kinderen hulp wordt onthouden.

EUFASD Alliance en STAP komen derhalve tot de volgende gezamenlijke standpunten:
1. Geen alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
2. Elke zwangere vrouw heeft het recht op betrouwbare informatie over de risico’s verbonden aan alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.
3. Elke zwangere vrouw die haar alcoholgebruik wil beperken of stoppen tijdens de zwangerschap moet daartoe de nodige hulp en ondersteuning ontvangen.
4. Er moet een verbod komen op alcoholreclame waarin de boodschap wordt uitgedragen dat alcohol nodig is om plezier te maken. Reclame-uitingen moeten voorzien worden van de waarschuwing dat alcoholgebruik tijdens de zwangerschap schadelijk is.

drinking-during-pregnancy--who-is-responsible.pdfdrinking-during-pregnancy--who-is-responsible.pdf (195 kB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl