NL EN
DONEER NU!

Rechter: misdragingen kunnen iemand niet eeuwig worden aangerekend

1 augustus 2015

Rechter: misdragingen kunnen iemand niet eeuwig worden aangerekend Een verdacht verleden mag iemand niet eeuwig worden nagedragen. Dat is een les voor burgemeester Cees van der Knaap van Ede. De Raad van State besliste onlangs dat de burgemeester ten onrechte een horecavergunning weigerde aan een beoogde exploitant van een café.

De burgemeester baseerde zijn weigering op een advies van het bureau BIBOB dat onderzoek doet naar het verleden van personen die bijvoorbeeld een horecavergunning aanvragen. Uit het onderzoek van het bureau bleek dat de beoogde exploitant 12 jaar geleden veroordeeld is vanwege overtredingen van de Opiumwet. De burgemeester kreeg het advies om de vergunning te weigeren. En dat advies nam hij over.

Maar de rechtbank in Arnhem besliste anders. Overtredingen kunnen volgens de rechtbank wel lang worden nagedragen als bijvoorbeeld veel geld is verdiend met criminele activiteiten. Bij de beoogde exploitant is dat niet het geval en hij heeft sindsdien al twee andere ondernemingen gedreven. De kans dat er na 12 jaar nog zwart geld in het nieuwe café kan worden witgewassen, is volgens de rechtbank gering. De Raad is het hiermee eens. En daar komt volgens de Raad nog bij dat het de bedoeling van de Wet BIBOB ook niet is om iemands misdragingen eeuwig te blijven aanrekenen.

Bron: edestad.nl.

Uitspraak: hier te downloaden.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl