NL EN
DONEER NU!

Wat is bekend over het effect van de MUP in Wales?

28 oktober 2022

In Wales werd in maart 2020 een wet van kracht waarin een minimumprijs van 50P per alcoholeenheid werd geïntroduceerd. Is er iets over het effect van die maatregel te zeggen?

Onderzoek laat een direct effect zien op de alcoholverkoop in winkels nadat de MUP in Wales was geïntroduceerd. De verkoop van alcohol daalde met 8,6% terwijl de prijzen met 8,2% stegen. Deze daling in de alcoholkoop kwam voornamelijk van huishoudens die gewoonlijk de meeste alcohol kochten, wat suggereert dat MUP effectief was in het richten op zwaardere drinkers.

Van maart tot juli 2020 nam de hoeveelheid alcohol die werd gekocht in winkels in Wales toe, net als in Engeland en Schotland. Rekening houdende met het feit dat de pubs, bars en clubs gesloten waren vanwege de lockdown was de totale verkoop van alcohol lager dan de trends vóór de coronapandemie.

Drinkers meldden dat MUP weinig effect had op hun alcoholgebruik. Veranderingen in het drinkgedrag werden grotendeels toegeschreven aan de coronapandemie in plaats van aan minimumprijzen.

Alcohol Change UK ontdekte dat 10% van de drinkers minder ging drinken vanwege de invoering van minimumprijzen in Wales. 23% dronk echter minder vanwege de coronapandemie en 29% dronk meer. Als redenen voor meer drinken werden onder meer angst, depressie, verveling en eenzaamheid genoemd. Degenen die minder dronken, deden dat omdat ze minder sociale contacten hadden of omdat ze hun gezondheid wilden beschermen.

Het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen is tussen 2019 en 2020 in Wales met 17,8% gestegen. In Wales is het aantal ziekenhuisopnames dat aan alcohol kan worden toegeschreven, in het boekjaar 2020/21 met 23% gedaald in vergelijking met 2019/20. De totale ziekenhuisopnames voor spoedeisende hulp daalden echter tijdens de coronapandemie met 13,2%, omdat veel mensen een bezoek aan de gezondheidszorg toen vermeden. De redenen voor de extra daling van aan alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames zijn waarschijnlijk veelzijdig.

Bron: senedd.wales.

Laatste nieuws