NL EN
DONEER NU!

Emeritus hoogleraar Katan ontkracht mythe rode wijn

14 april 2016

Emeritus hoogleraar Katan ontkracht mythe rode wijn Emeritus hoogleraar voedingsleer Martijn Katan ontkracht in zijn nieuwe boek 'Voedingsmythes' onder meer de mythe dat rode wijn goed is voor het hart.

"Dit hangt samen met de mythe over antioxidanten. Niet alleen de alcohol zou gezond zijn, maar ook stoffen uit de druivenschil die als antioxidant werken. Het was een van de voedingstheorieën die met het meeste enthousiasme werden ontvangen, maar uiteindelijk klopt het toch niet. Alleen wil de mythe maar niet dood. De Gezondheidsraad zegt: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Als je niet drinkt, moet je er voor je gezondheid niet aan beginnen. Alcohol heeft meer nadelige dan positieve gevolgen."

Als het gaat over de verklaring van het ontstaan van de mythe zegt Katan: "Veel onderzoek naar alcohol is betaald door de producenten van alcohol. Die hebben meer belang bij studies naar het positieve effect van alcohol op hart- en vaatziekten dan bijvoorbeeld borstkanker. En juist borstkanker wordt door alcohol bevorderd. Het is niet de voornaamste oorzaak, maar dit is wel een van de weinige dingen die je er zelf tegen kan doen."

Bron: rtlnieuws.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl