NL EN
DONEER NU!

"Wij krijgen ruimte door afstand te houden"

24 juni 2020

Per 1 juli a.s. krijgen we ruimte door afstand te houden. Dat benadrukte minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van vanavond over de aanpak van de coronacrisis. De belangrijkste regel blijft dan ook: houd je aan de 1,5 meter regel. Die bepaalt dat iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand moet houden tot andere personen ouder dan 12 jaar (tenzij het een persoon betreft die uit hetzelfde huishouden komt). Vanaf 3 personen kan er worden gehandhaafd op de 1,5 meter regel.

Voor bijeenkomsten binnen gaat gelden:
- onbeperkt aantal personen per ruimte, met vaste zitplaats, 1,5 meter, reservering vooraf en triage.
Als reservering of triage niet lukken dan:
- maximaal 100 personen per ruimte, met vaste zitplaats en 1,5 meter.
Daarnaast mogen er geen opstoppingen ontstaan bij de deur.

Ook voor bijeenkomsten in de buitenlucht worden de mogelijkheden verruimd:
- onbeperkt aantal personen, met vaste zitplaats, 1,5 meter, reservering vooraf en triage.
Als vaste zitplaats, reservering of triage niet lukken dan:
- maximaal 250 personen, nog steeds wel met 1,5 meter afstand.
Op horecaterrassen moet gewerkt worden met vaste zitplaatsen, maar hoeft bij het gebruik van kuchschermen de afstand van 1,5 meter NIET te worden aangehouden.

Voor horecagelegenheden, uitvaarten en bruiloften betekent dit een belangrijke versoepeling. Het is ook goed nieuws voor theaters, bioscopen en kerken. Daar mogen nu niet meer dan 30 mensen naar binnen, terwijl er wel vaak ruimte is voor meer aanwezigen, ook met de nodige afstand. Evenementen in de buitenlucht kunnen ook weer worden toegestaan. Een en ander is aan de gemeentebesturen.

Paracommerciële instellingen (sport- en verenigingskantines) kunnen per 1 juli weer open. Voor deze kantines gelden de gewone horecaregels, zoals hierboven beschreven. Discotheken en nachtclubs blijven vooralsnog gesloten.

Bronnen: rijksoverheid.nl en rijksoverheid.nl.

Voor het laatst aangepast op 25 juni 2020 om 16:08 uur.

Laatste nieuws