NL EN
DONEER NU!

Kort geding tegen VNG, aangespannen door de SlijtersUnie

5 juli 2016

Kort geding tegen VNG, aangespannen door de SlijtersUnie De SlijterUnie wilde vanmiddag bij de kort geding rechter afdwingen dat de VNG onmiddellijk de proef met drankverkoop in winkels stopzet. Maar de VNG zegt dat je daarvoor bij de deelnemende burgemeesters moet zijn, niet bij de VNG.

"De leeftijdsgrens van 18 jaar wordt strikt nageleefd en ondernemers mogen hooguit twee glazen per klant schenken", beweerde advocaat Jan van der Grinten van de VNG deze dinsdagmiddag in de rechtbank in Den Haag. Felix Drykoningenstelt, de advocaat van de SlijtersUnie, stelt daar tegenover: "De overheid heeft niet voor niets een Drank- en Horecawet in het leven geroepen die de verkoop van drank aan banden legt. Alcohol is een risicovol product, daar moet je niet lichtzinnig mee omspringen. De wet kent geen experimenteerartikel."

De VNG wil dat de pilot, die een jaar duurt, gaat uitwijzen of de Drank- en Horecawet gewijzigd moet worden om, bijvoorbeeld, een wijntje bij de kapper mogelijk te maken. "Dat kun je niet op een andere manier onderzoeken dan het - tijdelijk - toe te staan," stelt de VNG. Dat beleid wordt bovendien niet door de VNG bepaald, maar door burgemeesters van de individuele gemeenten. Die moeten de slijters voor het gerecht slepen als ze de proef willen tegenhouden.

Maar de SlijtersUnie heeft niet het geld om in alle deelnemende gemeenten aparte rechtszaken te beginnen. De SlijtersUnie heeft al aan 23 burgemeesters gevraagd om de pilot stop te zetten, maar dat verzoek is aan dovenmansoren gericht.

Advocaat Van der Grinten vermoedt dat een vergelijkbare oproep aan de VNG, als die de rechtszaak verliest, evenmin effect sorteert. "Burgemeesters hebben geld en energie in dit project gestoken, hun beleid erop aangepast en ze hebben het vertrouwen van ondernemers gewonnen. Zij zijn nadrukkelijk voorstander en kunnen een oproep van de VNG gewoon naast zich neerleggen."

De rechter doet op woensdag 13 juli uitspraak.

Bron: ad.nl.

Laatste nieuws