NL EN
DONEER NU!

VVD ziet geen kwaad in blurring. Artsen, Trimbos en handhavers wél

24 april 2023

De VVD-wens voor een wijntje bij de kapper en boekhandel stond afgelopen week weer op de politieke agenda. De zogenaamde blurringwet die dat mogelijk moet maken rolde weer een stukje verder in het wetgevingsproces. Eindelijk gaf Thierry Aartsen antwoorden op de vragen die collega-politici in 2020 over de initiatiefwet stelden.

In zijn antwoorden wuift Aartsen alle kritiek op het wetsvoorstel weg en geeft aan alleen maar iets te willen reguleren wat nu toch al gebeurt. Met andere woorden: de kapper schenkt al wijn, deze wet zorgt er alleen maar voor dat dat dan legaal gebeurt. Hij acht het verder ‘erg onaannemelijk dat mensen zich massaal zullen gaan bezatten bij hun kapper’.

Over de gevolgen voor jongeren hoeven zijn collega’s zich geen zorgen te maken, meent Aartsen: "De strikte, reeds geldende regels voor het verkopen en schenken van alcohol in een horecagelegenheid, zoals de leeftijdscontrole en het in bezit zijn van een SVH-diploma door de vergunninghouder, gelden ook voor het gemengd kleinhandelsbedrijf en het gemengd ambachtsbedrijf." Met andere woorden: Onder de 18 jaar wordt er nog steeds geen alcohol geschonken, dus wat is het probleem?

Verder lezen we dat het wetsvoorstel volgens Aartsen niet in strijd is met het Nationaal Preventieakkoord (2018). Terwijl in de notulen van de onderhandelingen voor het Preventieakkoord te lezen is dat alle partijen aan de Alcoholtafel overeenkwamen dat ze blurring als onwenselijk wilden opnemen in dat bewuste akkoord, juist omdat het problematisch alcoholgebruik in de hand kan werken.

Aartsen schrijft in zijn beantwoording ook: "Het is niet de verwachting dat handhaving complexer wordt." Nico Hesselink van de Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs denkt daar anders over. Hesselink: "Ik maak me juist grote zorgen. Niet alleen een wijntje bij de kapper wordt mogelijk. De Albert Heijn mag, zoals ik het lees, ook een proeflokaal middenin de supermarkt bouwen en de bouwmarkt kan een bar neerzetten. Er kunnen dus duizenden verstrekpunten van alcohol bijkomen. Dat kunnen we helemaal niet aan als handhavers. Gaat meneer Aartsen dan regelen dat we extra mensen en faciliteiten krijgen?"

Zijn de leden van de Tweede Kamercommissie voor Volksgezondheid die de wet moeten voorbereiden tevreden met de antwoorden van Aartsen? "Ik heb nog wel veel vragen", aldus Mirjam Bikker van de Christen Unie afgelopen woensdag in de vergadering. Ze wil graag een tweede schriftelijke vragenronde, net als D66, Partij voor de Dieren, PvdA en CDA. Eind mei kan VVD-er Aartsen een nieuwe lijst met vragen verwachten.

Bron: kro-ncrv.nl.

Laatste nieuws