NL EN
DONEER NU!

Daling mondiale wijnconsumptie 2,6%

25 april 2024

De mondiale wijnconsumptie in 2023 wordt geschat op 221 miljoen hectoliter, wat een daling van 2,6% betekent vergeleken met het toch al lage niveau van 2022. Dat blijkt uit cijfers van de International Organization of Vine and Wine, die vanavond werden gepresenteerd op een persconferentie.

De mondiale daling van de consumptiecijfers werd onder meer veroorzaakt door naijleffecten van de coronapandemie en een daling van de Chinese consumptie. Wat ook meespeelde waren de geopolitieke spanningen, met name het conflict in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrises met verstoringen in de mondiale toeleveringsketen, wat hogere productie- en distributiekosten tot gevolg had. Dit leidde op zijn beurt tot aanzienlijke prijsstijgingen voor wijn, waardoor de vraag werd getemperd. Bovendien hadden de consumenten zelf last van een dalende koopkracht.

In een eerdere versie van dit bericht waren ook schattingen over de wijnconsumptie in onder meer Nederland opgenomen. Die schatting bleek later echter onjuist.

Daling mondiale wijnconsumptie 2,6%

consumption-down-trade-value-high.pdfconsumption-down-trade-value-high.pdf (118 kB)

Laatste nieuws