NL EN
DONEER NU!

VNG vraagt Tweede Kamer om totaalverbod alcoholreclame

13 februari 2017

VNG vraagt Tweede Kamer om totaalverbod alcoholreclame De VNG heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd betreffende de evaluatie van de Drank- en Horecawet. Zij laat daarin weten het te betreuren nauwelijks bij de evaluatie betrokken te zijn geweest. Graag treedt de VNG alsnog in overleg met de staatssecretaris over een gezamenlijke aanpak. Eén van de elementen daarin zou een alcoholreclameverbod moeten zijn.

De VNG gaat ervan uit dat gemeenten een totaalreclameverbod als een belangrijke bijdrage zullen ervaren in de gezamenlijke aanpak van het alcoholmisbruik. Anders is het voor gemeenten als ‘dweilen met de kraan’ open en dat stimuleert in ieder geval niet om extra kosten te maken t.b.v. toezicht en handhaving.

De VNG laat ook weten dat het strikte onderscheid tussen horeca, slijterijen en detailhandel in de Drank- en Horecawet volgens haar verstarrend werkt en niet meer aansluit bij de maatschappelijke ontwikkeling. Een ander knelpunt in de wet is dat de 'wederverstrekker' die een belangrijke rol speelt bij het doorleveren van alcohol aan 18-minners, nu niet strafbaar is. Tot slot wil de VNG het wettelijk mogelijk maken dat alle gebruikers van een multi-functionele accommodatie terecht kunnen in één paracommerciële kantine.

Bron: vng.nl.

vng-inbreng-ao-alcoholbeleid.pdfvng-inbreng-ao-alcoholbeleid.pdf (202 kB)

Laatste nieuws