NL EN
DONEER NU!

Gedistilleerdsector tekent MoU rond consumenteninformatie

4 juni 2019

Gedistilleerdsector tekent MoU rond consumenteninformatie Vandaag heeft de gedistilleerdsector een Memorandum of Understanding getekend rond consumenteninformatie over hun dranken. Dat blijkt uit een toespraak van Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis en een persbericht van spiritsEUROPE. De onderhandelingen tussen beide partijen namen in totaal 14 maanden in beslag.

In het MoU staat dat de gedistilleerdsector consumenten wil voorzien van de informatie waaraan zij behoefte hebben, zoals de calorische waarde en de ingrediënten. Nu zijn alle producenten en importeurs van alcoholhoudende dranken, dus ook de gedistilleerdsector, vrijgesteld van de plicht deze informatie te geven. Voorts blijkt de sector bereid te zijn consumenteninformatie te geven per 100 ml, naast informatie per standaardglas. De sector doet alsof dat een grote concessie is, maar alle producenten en importeurs van niet-alcoholhoudende dranken (met minder dan 1,2% alcohol) zijn al jaren verplicht per 100 ml te declareren.

De gedistilleerdsector is voornemens de calorische waarde op de verpakking te zetten en informatie over de ingrediënten (inclusief vermelding van de gebruikte grondstoffen) online beschikbaar te stellen. Daarmee wijken ze af van alle niet-alcoholhoudende dranken en bier. Die zetten alle consumenteninformatie op de verpakking. Wel lijkt toegezegd te zijn dat de website met consumenteninformatie over gedistilleerde dranken geen alcoholmarketing of -reclame zal bevatten. Ook de privacy zal goed gewaarborgd zijn.

Eurocommissaris Andriukaitis gaf in zijn toespraak eerlijk aan op een beter resultaat gehoopt te hebben, maar hij is – met het einde van zijn commissariaat in zicht - blijkbaar akkoord gegaan met de toezeggingen van de gedistilleerdsector.

Bronnen: europa.eu en spirits.eu.

Laatste nieuws