NL EN
DONEER NU!

Documentaire ‘Even Vergeten’ over patiënten met Korsakov

5 januari 2023

Documentaire ‘Even Vergeten’ over patiënten met Korsakov De 2Doc ‘Even Vergeten’ gaat over het leven van Korsakov patiënten, van wie het geheugen is aangetast door alcohol. De documentaire van Kim Smeekes is vandaag uitgezonden op NPO2.

In de bossen van Beekbergen ligt verpleeghuis Markenhof. De gebouwen bieden onderdak aan 140 patiënten die allemaal in verschillende stadia van het geheugen-verwoestende Korsakovsyndroom ronddwalen. Korsakov maakt van patiënten eerlijke leugenaars die zelf het onderscheid niet meer kunnen maken tussen feit en fictie.

Het syndroom wordt veroorzaakt door een ernstig gebrek aan vitamine B1 (thiamine). Dat komt door de vaak slechte voedingsgewoonten van stevige drinkers. Maar ook omdat langdurig zwaar alcoholgebruik ertoe kan leiden dat de lever zo beschadigd raakt dat deze thiamine niet meer kan omzetten.

In de documentaire staan de patiënten Kenny (foto) en Christina centraal.
Kenny heeft het gevoel dat hij bestolen wordt en vindt het onterecht dat hij wordt opgesloten. De vurige relatie met medepatiënt Loes, hun gezamenlijke bezoekjes aan het dorp en het feit dat hun alcoholverslaving regelmatig de kop op steekt, zetten de relatieve bewegingsvrijheid die zij genieten op het spel.
Christina heeft geen idee hoe ze in Markenhof terecht is gekomen maar neemt de dag zoals die op haar afkomt. Dat gaat de ene keer beter dan de andere. Ze wil vooral naar huis, op de Canarische Eilanden. Al is het lopend ….

Bron: bnnvara.nl.
Uitzending gemist? Zie: https://www.npostart.nl/2doc/05-01-2023/BV_101409336

Foto: BNNVARA.

Laatste nieuws