NL EN
DONEER NU!

Minister Harbers overweegt herinvoering alcoholslot

17 maart 2023

Minister Mark Harbers laat onderzoek doen naar de herinvoering van het alcoholslot in personenauto's. De bedoeling is dat dit onderzoek aan het einde van dit jaar klaar is. Het slot, waardoor bestuurders hun voertuig niet kunnen starten als zij gedronken hebben, werd eerder afgeschaft.

Het project zit nog in de "superbeginfase", zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar aanleiding van berichtgeving van het AD. Volgende maand zal de vraagstelling worden bepaald en daarna wordt een onderzoeksbureau ingeschakeld.

De minister zegt in de krant dat er snel maatregelen nodig zijn om het aantal mensen te verkleinen dat onder invloed achter het stuur gaat zitten. Het aantal rijontzeggingen en boetes voor beschonken bestuurders is vorig jaar met 34% gestegen, naar 43.436.

Daar komt bij dat het aantal mensen die ondanks een rijontzegging toch de weg op gingen met 18% steeg, en het aantal verkeersdeelnemers dat een bloed- of blaastest weigerde met 74%.

Volgens Harbers is het zo langzamerhand tijd om het slot weer van stal te halen. Hij zegt dat steeds meer nieuwe auto's geschikt zijn om een slot in te bouwen, waardoor de kosten ook lager zijn.

Bron: nos.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl