NL EN
DONEER NU!

Voorstel De Block krijgt kritiek en steun

22 oktober 2018

Voorstel De Block krijgt kritiek en steun Er is kritiek op het voorstel van Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) om de leeftijdsgrenzen voor het drinken van alcohol anders vast te leggen, maar niet te verhogen. De horecasector is verdeeld.

Volgens Luc Van Gorp, voorzitter van CM, een groot ziekenfonds, zou die grens op minstens 18 jaar moeten liggen. Het argument van minister De Block, dat alcohol te aantrekkelijk zou worden bij een verbod, vindt Van Gorp “een minister van Volksgezondheid onwaardig”. En dat jongeren bij een verbod vanaf 18 jaar de remmen zouden losgooien, is volgens hem een ‘nepargument’.

De CM-voorzitter wijst er nog op dat het verhaal ook economisch niet klopt. "Jaarlijks kosten ziekten en ongevallen door alcoholconsumptie 5 tot 6 miljard euro, terwijl de inkomsten van de accijnzen op alcohol 3 miljard bedragen", zegt hij.

Sectorfederatie Horeca Vlaanderen reageert tevreden op de plannen van De Block. "De sectororganisatie is al jarenlang pleitbezorger om verantwoord om te gaan met alcohol, maar geloofde nooit in een algemeen verbod van verkopen, schenken of aanbieden van alcoholische dranken aan jongeren jonger dan 18 jaar", klinkt het in een persbericht.

Bij caféfederatie FedCaf is men minder enthousiast. Voorzitter Diane Delen spreekt van een "halve maatregel". "Als het van mij afhangt, zou men onder de 18 jaar geen alcohol mogen schenken", zegt Delen, die naar eigen zeggen "als een moeder" spreekt.

Bron: demorgen.be.

Laatste nieuws