NL EN
DONEER NU!

Gesprek over alcohol bij Op1

19 januari 2023

Is drinken te veel genormaliseerd? Dat is de vraag die besproken werd in de talkshow Op1. Dit naar aanleiding van de aanscherping van de Canadese alcoholrichtlijn. Hiervoor waren uitgenodigd: Liesbeth Velema, Fred Teeven, René Karst en Fajah Lourens.

Velema, werkzaam bij het Voedingscentrum en de enige expert aan tafel, gaf aan dat de Nederlandse richtlijn ("drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag") opgesteld is na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek door de Gezondheidsraad. Velema ziet aanscherping van de Nederlandse richtlijn voorlopig niet gebeuren. Ze benadrukt dat voedings- en drankrichtlijnen, zoals ook de Canadese alcoholrichtlijn, níets opleggen, maar slechts voorlichting geven over wat een gezonde en wat een ongezonde leefstijl is.

Teeven, oud-staatssecretaris, maar sinds kort lobbyist van de Nederlandse Brouwers, geeft aan dat wat de bierbrouwers betreft drinken een kwestie is van eigen verantwoordelijkheid. Het is aan de consument wat hij/zij drinkt. Teeven nam van de gelegenheid gebruik om te zeggen dat de bierbrouwers tegen overmatig alcoholgebruik, tegen het stoppen van de Alcoholtafel, tegen de suikertaks en tegen blurring met alcohol zijn.

Actrice Lourens doet mee aan Dry January. Zij wijst erop dat alcoholgebruik makkelijk normaliseert en dat een drinkpauze dus soms nodig is. Zelf drinkt ze nu al 18 dagen niet, zegt ze met enige trots en verbazing. "Het is natuurlijk ontzettend raar dat je dat gaat zitten bijhouden."

Volkszanger Karst, bekend van ‘liever te dik in de kist’, weet wel wat overmatig drinken is. "Wanneer ik niet meer weet wat ik gisteren heb gedaan." Hij vindt elk drankadvies maar betutteling.

Bron: npostart.nl.

Laatste nieuws