NL EN
DONEER NU!

Rechter: "Last onder dwangsom moet worden aangekondigd"

27 februari 2017

Rechter: "Last onder dwangsom moet worden aangekondigd" Ze kunnen in het Brabantse dorpje Stevensbeek deze week opgelucht adem halen. De rechter heeft een door de burgemeester ingesteld alcoholverbod tijdens de carnaval voor het enige café in het dorp geschrapt. Reden: de dwangsom had moeten worden aangekondigd.

De eigenaar van het café vroeg in juli 2016 al een vergunning aan voor zijn horecabedrijf. De burgemeester besloot pas afgelopen vrijdag 24 februari 2017 om die vergunning te weigeren. Zij legde de eigenaar bovendien een last onder dwangsom op die inhoudt dat vanaf zaterdag 25 februari om 12.00 uur, dus precies tijdens carnaval, geen alcohol meer in het café aanwezig mag zijn. De café-eigenaar was het daarmee oneens en verzocht de rechtbank vrijdag meteen een voorlopige voorziening te treffen.

Volgens de burgemeester voldoet de eigenaar kort gezegd niet aan de eisen die de Drank- en Horecawet stelt. De eigenaar vindt onder meer dat de burgemeester een onjuiste en onzorgvuldige belangenafweging heeft gemaakt. Ook voert hij aan dat hij veel inkomsten misloopt en dat het café de enige horecagelegenheid in het dorp is.

De rechter oordeelt dat de burgemeester de last onder dwangsom niet had mogen opleggen zonder deze van tevoren aan te kondigen. Dat het café een centrale rol in de gemeenschap vervult, is daarbij niet van belang. Bij de uitspraak herinnerde de rechter er wel aan dat de burgemeester weliswaar niet bestuursrechtelijk mag optreden, maar dat neemt niet weg dat er strafrechtelijk kan worden opgetreden tegen het schenken van alcohol.

Uitspraak: hier.

Bron: blikopnieuws.nl.

Laatste nieuws