NL EN
DONEER NU!

In Harlingen wordt alcoholleeftijd slecht nageleefd

18 oktober 2020

In Harlingen wordt alcoholleeftijd slecht nageleefd De gemeente Harlingen wil jongeren en verstrekkers van alcohol beter wijzen op de gevolgen van alcohol- en middelengebruik. De gemeente trekt jaarlijks € 5.500 extra uit om gebruikers en verstrekkers te wijzen op de gevaren.

Aanleiding is het vorig jaar in Fryslân uitgevoerde onderzoek naar de naleving door alcoholverstrekkers van de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. Het gemiddelde nalevingspercentage in Harlingen bleek slechts 3,8%. Dat moet beslist omhoog, menen burgemeester en wethouders.

Met een aangescherpt plan van aanplak moet het nalevingspercentage in 2021 op 25% liggen, in 2022 op 35%. Een jaar later met het gelijk of hoger dan het Friese gemiddelde zijn. Daarnaast moet het aantal jongeren dat ooit alcohol heeft gedronken in 2023 lager dan 38% zijn.

Ook ouders en verstrekkers moet zich meer bewust worden van de gevolgen van alcoholgebruik door jongeren. Het percentage ouders dat aangeeft dat zijn of haar kind geen alcohol mag drinken voor het 18e levensjaar moet verder omhoog, vindt de gemeente.

Bronnen: lc.nl en lc.nl.

hotspotnalevingsonderzoek-fryslan-2019.pdfhotspotnalevingsonderzoek-fryslan-2019.pdf (3,85 MB)

Laatste nieuws