NL EN
DONEER NU!

Blokhuis: "Het kan zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen"

29 oktober 2018

Blokhuis: "Het kan zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen" In november presenteert staatssecretaris Paul Blokhuis het Nationaal Preventieakkoord. Blokhuis streeft naar een breed gesteund akkoord, maar tempert zijn ambitie: "Het kan zijn dat we op sommige onderdelen minder ver gaan dan ik zou willen."

Het feit dat alle partijen samen aan tafel zitten, noemt Blokhuis winst, maar het is ingewikkeld. "Aan de ene kant zit je met vertegenwoordigers van de voedselindustrie aan tafel. Zij hebben er belang bij producten te verkopen. Aan de ander kanten zitten mensen met uitgesproken opvattingen over wat het gezondste leven is." Daarom wordt het Preventieakkoord "een echt Nederlands compromis", zegt Blokhuis.

Blokhuis wil de naleving van dit akkoord voorlopig niet afdwingen middels wet- en regelgeving. Hij wil vooral met alle partijen afspraken maken, bijvoorbeeld over prijsacties voor alcoholhoudende dranken. De staatssecretaris hoopt dat dit het begin is van een beweging en dat verschillende maatschappelijke organisaties (zoals de voedselindustrie en zorgverzekeraars) zelf verantwoordelijkheid nemen. "Mijn droom is dat we naar een cultuur gaan waarin mensen elkaar proberen te overtreffen als het gaat om het maken van goede keuzes."

Bron: nporadio1.nl.

Laatste nieuws