NL EN
DONEER NU!

KHN: 'Maak van horeca ook winkels'

31 januari 2014

'Winkelen in café moet kunnen', dat is de teneur van het nieuwste voorstel van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Restaurants en cafés moeten ook spiegels, lampen of schoenen kunnen verkopen.

KHN wil dat gemeentes hiertoe de lokale wet- en regelgeving gaan aanpassen, zodat het voor eigenaren van horecazaken mogelijk wordt gemaakt dat ze ook als winkel kunnen fungeren. Volgens de branchevereniging is de consument toe aan een verbreding en moeten de grenzen tussen winkels en horeca vervagen.

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP juicht dit initiatief niet toe. Directeur Wim van Dalen: ”Alcohol is een bijzonder product. Daarom is voor het schenken van alcohol een gemeentelijke vergunning nodig. Als je toe gaat staan dat je kunt winkelen in een café, krijg je over twee jaar vanuit de detailhandel de begrijpelijke roep om toe te staan dat er in hun winkels een biertje of een whisky wordt gedronken. Het voorstel gaat dus betekenen dat de beschikbaarheid van alcohol enorm zal toenemen. En dat is niet verstandig. Want we weten uit onderzoek: hoe ruimer drank beschikbaar, hoe meer er gedronken wordt, hoe groter de kans op alcoholproblemen.”

Bron eerste twee alinea's: marketingtribune.nl

Laatste nieuws