NL EN
DONEER NU!

Nederland 2de op ranglijst slokdarmkanker

28 juli 2016

Het risico op slokdarmkanker (plaveiselcelcarcinoom) neemt toe met 25% per 10 gram alcohol (1 standaardglas bier, wijn of gedistilleerd) per dag. Dat blijkt uit het grootste onderzoek naar slokdarmkanker ooit. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds maakt vandaag de bevindingen bekend in een nieuw rapport.

Nederland staat 2de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2.300 mensen, waarvan 1.700 mannen, slokdarmkanker vastgesteld. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer 7 van de 10 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder. Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer 34% van de gevallen van slokdarmkanker voorkomen kunnen worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken.

Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en om geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.

Bron: wkof.nl.

oesophageal-cancer-2016-report.pdfoesophageal-cancer-2016-report.pdf (1,49 MB)

Laatste nieuws