NL EN
DONEER NU!

Komende zomer duidelijkheid over online leeftijdsverificatiesystemen

3 juli 2021

Minderjarigen vinden het prettig om bij online koop van drank alleen 18+ aan te hoeven vinken, zonder controle. Dat was tot voor kort zo. Nog altijd kunnen minderjarigen een vinkje zetten bij een vakje ‘ik ben 18’, maar de verkoper laat bij aflevering wel controleren of dat echt zo is. Bij twijfel moet de koper zijn of haar identiteitspapieren tonen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt en heeft daar negen voltijdsbanen voor gekregen. Of dat voldoende is, hangt af van het gedrag van verkopers en kopers, stelt de NVWA in een reactie. "De NVWA zal, zoals op alle andere onderwerpen waar ze toezicht op houdt, prioriteiten moeten stellen en keuzes moeten maken waar ze haar capaciteit op inzet."

Dat klinkt allesbehalve waterdicht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weet dat ook wel. Daarom kijkt het alvast vooruit naar de volgende fase van de Alcoholwet: de invoering van leeftijdsverificatiesystemen. Zo’n systeem controleert de leeftijd door gegevens uit een databank te halen.

Drankdozijn.nl werkt al met iDIN, een leeftijdsverificatiesysteem dat is ontwikkeld door de banken. Als een koper via iDIN zijn of haar leeftijd doorgeeft, krijgt de verkoper op basis van bankgegevens ‘ja’ of ‘nee’ terug op de vraag of iemand meerderjarig is.

VWS is momenteel bezig met een onderzoek naar dit soort systemen. "iDIN kan een voorbeeld zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Maar we willen niet één systeem voorschrijven. Het onderzoek moet leiden tot een overzicht van leeftijdsverificatiesystemen die bruikbaar zijn. Komende zomer zal daarover meer duidelijk worden."

Bron: trouw.nl.

Laatste nieuws