NL EN
DONEER NU!

WHO Europe uitgave alcohol en duurzame ontwikkelingsdoelen

18 november 2020

Vandaag verscheen een nieuwe factsheet van de Europese Regio van de WHO over Alcohol en duurzame ontwikkelingsdoelen. In de factsheet wordt aandacht gevraagd voor de belemmeringen die alcoholconsumptie in de regio opwerpt om 13 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties te halen.

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen zijn door alle lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen als een universele oproep tot actie om armoede te beëindigen, de planeet te beschermen en ervoor te zorgen dat alle mensen vrede en welvaart genieten.

Volgens de WHO-uitgave hebben de huidige alcoholconsumptieniveaus in Europa en wereldwijd een negatieve invloed op 13 duurzame ontwikkelingsdoelen en in totaal 52 indicatoren op alle drie de dimensies van de VN-Agenda 2030 (economisch, sociaal en milieu).

Zo is er een effect op een reeks gezondheidsgerelateerde indicatoren, zoals de gezondheid van kinderen, infectieziekten en verkeersgewonden, en op bredere indicatoren op het gebied van economische en sociale ontwikkeling, milieu en gelijkheid.

De Europese Regio van de WHO heeft het hoogste alcoholgebruik ter wereld: 9,8 liter pure alcohol per 15+-er per jaar tegen een gemiddelde van 6,4 liter wereldwijd. Alcoholgebruik heeft een causaal effect op meer dan 200 gezondheidsproblemen (ziekten en verwondingen) en alleen al in de Europese regio van de WHO leidt alcoholgebruik tot bijna een miljoen doden per jaar. Dat is 10% van alle sterfgevallen. Naast de ernstige gevolgen voor de samenleving, heeft alcoholgebruik ook maatschappelijke gevolgen, zoals onder meer hogere kosten, druk op de zorg en productiviteitsverlies.

Bron: who.int.

WHO Europe uitgave alcohol en duurzame ontwikkelingsdoelen

alcohol-consumption-and-sustainable-development-factsheet-eng.pdfalcohol-consumption-and-sustainable-development-factsheet-eng.pdf (4,44 MB)

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl