NL EN
DONEER NU!

De mythe dat alcoholgebruik je beschermt tegen cardiovasculaire ziekten

28 januari 2022

Ook degenen die minder drinken dan 14 Britse alcoholeenheden (= 11 Nederlandse standaardglazen) per week hebben een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Anglia Ruskin Universiteit, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition.

De onderzoekspopulatie bestond uit 333.259 Britse drinkers tussen 40 en 69 jaar oud. De deelnemers zijn 7 jaar gevolgd, waarbij werd gekeken naar hun ziekenhuisopnames in verband met hart- en vaatziekten en hun zelfgerapporteerde alcoholgebruik per week.

Iedereen die eerder een cardiovasculair voorval had gehad, werd uitgesloten van de analyse, net als voormalige drinkers en degenen die geen informatie over hun alcoholgebruik hadden ingevuld.

Uit de analyse bleek dat onder degenen die minder dan 14 eenheden alcohol per week zeiden te drinken - de limiet aanbevolen door de Britse Chief Medical Officers - elke extra 1,5 pint bier met een alcoholgehalte van 4% in verband kon worden gebracht met een 23% verhoogd risico op een cardiovasculaire incident.

Hoofdauteur Dr. Rudolph Schutte: "Vooral onder drinkers van bier, cider en gedistilleerde drank, hadden zelfs degenen die minder dan 14 eenheden per week consumeerden een verhoogd risico om in het ziekenhuis te belanden in verband met een cardiovasculaire gebeurtenis waarbij het hart of de bloedvaten betrokken waren. Hoewel wijndrinkers een lager risico hebben op ischemische hartziekten, blijkt uit onze gegevens dat hun risico op andere hart- en vaatziekten niet lager is."

"De zogenaamde J-vormige curve van de relatie tussen hart- en vaatziekten en alcoholgebruik, die suggereert dat licht tot matig alcoholgebruik gezondheidsvoordeel oplevert, is de grootste mythe sinds ons werd verteld dat roken goed voor ons was", aldus Schutte.

Rudolph Schutte, Lee Smith and Goya Wannamethee. Alcohol – The myth of cardiovascular protection. Clinical Nutrition 41 (2022) 2, 348-355. DOI:https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.009

Bronnen: aru.ac.uk en clinicalnutritionjournal.com.

Laatste nieuws