NL EN
DONEER NU!

Kyriakides kandidaat Eurocommissaris Gezondheid

10 september 2019

Kyriakides kandidaat Eurocommissaris Gezondheid Stella Kyriakides (Cyprus) wordt naar verwachting Commissaris Gezondheid in de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen. Zij zal dan opvolger worden van Vytenis Andriukaitis.

Kyriakides is 63 jaar en van oorsprong psycholoog. Zij werkte tussen 1976 en 2006 bij het Cypriotische Ministerie van Volksgezondheid op de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie.

In 1999 werd Kyriakides voorzitter van de First Breast Cancer campagne in Cyprus en in 2017 voorzitter van het National Committee on Cancer Strategy. Zij was ook enkele jaren voorzitter van de European Breast Cancer Coalition (Europa Donna). De moeder van Kyriakides is aan borstkanker gestorven en zijzelf heeft de ziekte ook gehad.

Stella Kyriakides is sinds 2006 lid van het Cypriotische parlement voor de Democratische Rally, waarvan ze sinds 2013 ook vice-voorzitter is. Naast haar parlementaire activiteiten is Kyriakides sinds 2012 hoofd van de delegatie van Cyprus in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa (PACE), waarin zij onder meer de functies van voorzitter, vice-voorzitter, lid van het bureau, commissievoorzitter en algemeen kinderrapporteur vervulde.

De beoogd Eurocommissaris heeft van Von der Leyen de volgende dossiers opgedragen gekregen:
- Bescherming en bevordering van de volksgezondheid, waaronder de ontwikkeling van een Europees kankerplan.
- Voedselveiligheid en dier- en plantgezondheid, waaronder betere consumenteninformatie op levensmiddelen.

Bronnen: europa.eu en europa.eu.

Laatste nieuws