NL EN
DONEER NU!

Noord-Holland Noord wil gezondste regio worden

29 april 2024

Noord-Holland Noord is een regio die snel vergrijst, waar op plekken, zoals Opmeer, bovengemiddeld wordt gedronken, waar ook obesitas, kanker en dementie veel voorkomen. Tientallen zorginstanties hebben de ambitie om juist deze regio in 2030 de gezondste van Nederland te laten zijn.

En dus bundelen diverse zorgorganisaties, de GGZ, GGD, gemeenten en zorgverzekeraars hun krachten. Zij willen een kwart minder kansenongelijkheid onder jongeren en ongeveer een derde minder ziektelast door een gezonde leefstijl.

Ambities die Michiel Verkoulen van adviesbureau Zorgvuldig Advies toejuicht. Wel heeft hij nog de nodige vraagtekens bij de manier waarop dit dan wordt aangepakt. Alleen de zorg anders inrichten, is volgens Verkoulen niet genoeg. "We moeten ook de oorzaken van gezondheidsproblemen aanpakken daar waar ze ontstaan. Daar valt nog zoveel te winnen", vindt hij. "Gezond eten, schonere lucht, dat draagt veel meer bij."

Verkoulen helpt de regio alvast op weg. "Verlicht de schulden van mensen, dat geeft stress. Plaats dispensers met zonnebrandcreme aan de kust. Of geef meer aandacht aan mentale gezondheid op scholen."

Bron: nhnieuws.nl.

Laatste nieuws