NL EN
DONEER NU!

Alcoholverbod tijdens lockdown zorgt voor stilte op Zuid-Afrikaanse IC’s

27 april 2020

Sinds de landelijke lockdown zijn de IC’s in Zuid-Afrika stil. Uitgestorven. "We hebben sommige afdelingen moeten sluiten", zegt een verpleegster die werkt op de afdeling van Groote Schuur. "Alle drankwinkels zijn op last van de regering gesloten en sindsdien zien we nauwelijks nog patiënten. De ziekenhuizen zijn vrijgemaakt voor Covid-19. Maar we zien hooguit een of twee patiënten per dag."

In een land met een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld zijn de gevolgen van de lockdown veelzeggend. Volgens cijfers van de minister van Politie, Bheki Cele, werden in de afgelopen maand maar liefst 1.110 minder moorden gepleegd, een daling van 72% ten opzichte van vorig jaar. Tienduizend minder geweldsmisdrijven; 4.632 overvallen minder; 371 verkrachtingen minder.

Cele is zo enthousiast over die cijfers dat hij zelfs speelt met de gedachte om alcohol voorgoed uit Zuid-Afrika te verbannen. "We weten dat alcohol misdaad aanwakkert. De meeste moordzaken of gevallen van misbruik gebeuren op donderdagavond en in het weekend. Ik zou willen dat het verbod tot na de lockdown in stand kan blijven. We weten dat dit niet kan natuurlijk. Maar alcohol maakt ons leven niet makkelijker."

Specialisten waarschuwen dat alcohol niet de enige reden is voor de lage misdaadcijfers. "Mensen zitten thuis; dus je hebt ook ineens een stuk minder moorden en minder auto-ongelukken. Daarin zit een les voor ons allemaal. Maar om daarom alcohol dan maar te verbieden is een stom idee."

De wijnindustrie in de Kaap trekt ondertussen aan de bel over het exportverbod dat sinds de lockdown geldt. "De financiële impact zal ongetwijfeld te voelen zijn voor de 300.000 mensen die in de wijnindustrie werkzaam zijn", zeggen de vertegenwoordigers van de wijnproducenten in een brief.

Bron: nrc.nl.

Laatste nieuws