NL EN
DONEER NU!

VVD wil alcohol- en drugstests toestaan voor alle werkgevers

20 februari 2020

VVD wil alcohol- en drugstests toestaan voor alle werkgevers Alle bedrijven van Nederland moeten alcohol- of drugstesten kunnen uitvoeren onder hun werknemers. Daarvoor pleit de VVD-fractie in de Tweede Kamer. De fractie gaat daarmee verder dan VVD-staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Volgens privacywetgeving AVG mogen werkgevers geen alcohol- of drugstesten afnemen bij hun personeel. De uitkomst van zo'n test valt namelijk in de categorie bijzondere gezondheidsgegevens en die mogen bedrijven niet zomaar registreren. Op deze regel geldt een uitzondering voor een aantal beroepsgroepen, namelijk treinmachinisten, vliegtuigbemanningen, schippers, loodsen en automobilisten.

Staatssecretaris Van Ark wil ook werknemers van chemische bedrijven toevoegen aan de lijst met uitzonderingen. Volgens Van Ark is het juridisch te ingewikkeld om voor alle werkgevers een uitzondering te maken op de privacyregels, maar daar denkt haar eigen fractie anders over. Volgens VVD-Kamerlid Bart Smals is de Arbowet eenvoudig aan te passen.

Bron: rtlz.nl.

Laatste nieuws