NL EN
DONEER NU!

Telt Nederland echt meer brouwerijen dan België?

2 juli 2015

Telt Nederland echt meer brouwerijen dan België? Vorige week stond in diverse media - ook deze website - dat voor het eerst meer bierbrouwerijen in Nederland dan in België zijn. Nederland zou nu 312 bierbrouwerijen hebben, België 263. Maar klopt dat ook? De conclusie van de factcheck van NRC is dat je het niet kunt checken, omdat het afhangt van wat je als bierbrouwerij definieert.

De Nederlandse cijfers komen van de website cambrinus.nl. De man achter de website, Jan Ausems, probeert met drie andere bierkenners een zo’n actueel mogelijk overzicht te geven van het aantal bierbrouwers in Nederland. De Belgische cijfers komen van Zythos, de Belgische nationale vereniging van bierproevers.

Als je je strikt houdt aan bedrijven die officieel zijn geregistreerd als bierbrouwerij zijn er 228 in Nederland en 259 in België. Dan heeft België nog altijd meer bierbrouwerijen. Maar in Nederland is het aantal bedrijven dat een eigen biertje brouwt, maar die activiteit niet opgeeft bij het handelsregister behoorlijk gestegen. Als je al die cafés, groothandels, enkele stichtingen en één ict-bedrijf ook meetelt kom je uit op 299 Nederlandse bierbrouwers. Het is niet bekend hoeveel brouwerijen in België hun activiteit ook niet melden.

Bron: nrcq.nl.

Laatste nieuws

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl